Thursday, October 15, 2009

Kåring af guruer

Thinkers50 har netop i dag udgivet listen over de 50 mest indflydelsesrige tænkere indenfor ledelse og management.

Nr. 1 i 2009 og også nr. 1 på listen for to år siden er professor CK Pralahad. Han har i dag fodfæste på University of Michigan, men er oprindelig fra Indien og har prøvet ledelse i mange praktiske situationer. At netop han vælges til nr. 1, er også et tegn på, at ledelsesteori er globalt, dækker over de store udviklingsøkonomier, og så alligevel med rødder i det USA, som gennem tiderne har været førende indenfor ledelsesteorien. Også ved den sidste opgørelse i 2007 blev Pralahad nr. 1. Han besøgte i øvrigt København i 2008.

Men der er dog tendens til, at ikke-akademikerne fylder mere helt i toppen. Her er navne som den spændende Malcolm Gladwell – journalist og forfatter (The Tipping Point, Blink og Outliers) på en plads nr. 2. Gladwell er irer, opvokset i Canada og haft sit gennembrud i USA.

Nr. 4 er Apples Steve Jobs, nr. 6 er Muhammed Yunus fra Bangladesh , som besøgte Roskilde Festival her i sommer, hvor han fortalte om sin alternative financieringsteorier. Nr. syv er Bill Gates og han følges i hælene af Richard Branson. Og endelig er den selvstændige og kreativt tænkende forfatter, keynote-taler og konsulent Gary Hamel nr. 10.

Blue Ocean forfatterne Chan Kim & Renee Mauborgne kommer ind på en plads nr. 5 og, som den ældste i top 10, Philip Kotler, der er nr. 9.

Vi slog svenskerne i kvalifikationen til VM. Men de slår os på denne liste. Kjell Nordstrom & Jonas Ridderstråle er begge professorer på Stockholm School of Economics og kommer her på en plads nr. 23. Nogle af de gamle ”elefanter” er på hastig nedtur gennem listen (Henry Minzberg, Tom Peters, John Kotter, Warren Bennis, og Charles Handy).

Bemærkelsesværdigt er det, at der på listen kun er fem kvinder, som alle kommer fra den akademiske verden. En voldsom underrepræsentation i forhold til hvor mange kvinder, der i dag befinder sig i lederstillinger.

Generelt er det ikke en ulempe at være amerikaner, akademiker og mand, hvis man ønsker at komme på denne guruliste.

Hele listen kan ses på
http://www.thinkers50.com

No comments: