Wednesday, February 18, 2009

Lincoln og din chef - hvem er bedst?

Nu ved vi så (www.c-span.org) at Lincoln var den bedste præsident i USA og George W. Bush noget nær den værste. (Læs mere i Berlingske Tidende). Men hvad har man lagt til grund for disse vurderinger? Måske kan vi anvende de samme kriterier for ledere i al almindelighed. Du kan jo vurdere din topchef på de samme områder, som C-SPAN vurdere de amerikanske præsidenter.

  • Ledere skal besidde evne til at overtale. Franklin Roosevelt blev nr. 1 og Ronald Reagan nr. 3 på denne liste. Ledere må kunne stille sig op foran en gruppe og få dem til at tro på sagen og vise stort engagement.
  • Kriseledelse. Her er vinderen Abraham Lincoln og i top ti findes også Harry Truman. Måske er der ledere der i dagens økonomiske krise kan finde inspiration her.
  • Ledelse af økonomien. Vinderen er Washington og på plads nr. tre finder vi Bill Clinton. Enhver leder bliver dybest set altid vurderet på sine økonomiske resultater.
  • Moral. Beklageligvis finder man helt nede i bunden tre præsidenter fra vor tid: Nixon, Clinton og Bush. Måske blot en spejling af de mange etiske problemstillinger, som mange erhvervsledere også har befundet sig i gennem de senere år. Vinderen her var George Washington, men også Eisenhower, Reagan og Truman ligger højt.
  • Internationale relationer. Også her scorer Washington mest. Ingen fra nyere tid ligger helt i top. Lidt besynderligt i verden, der præges af globale relationer.
  • Administrative færdigheder. Også dette træk domineres af nogle af Mount Rushmore-ansigterne og få af nyere tids.
  • Forhold til Congress. Dette element er vanskeligere at overføre til andre ledelsessituationer med mindre man definerer vigtige interessenter på dette niveau. Lyndon B. Johnson kommer her ind på plads nr. 2.
  • Visioner og evne til at skabe en dagsorden. Lincoln er nr. 1 Reagan og Kennedy i top ti. Dette er et af de klassiske ledelsesområder for alle ledere.
  • Stræben efter retfærdighed og lighed. Overført til almindelig ledelse er det evnen til at skabe gode samarbejdsvilkår og retfærdige personalepolitikker. Her kan hentes inspiration fra Johnson, Truman, Clinton og Carter.
  • Tidsrigtig adfærd. Man bedømmer her Lincoln som den der bedst har tilpasset sig samfundets her-og-nu situation.

De ti kriterier falder (naturligvis) fint sammen med de gængse kriterier for god ledelse i al almindelig. Der er en række elementer, der peger på bl.a. styring, ledelse, skabe og kommunikere drømme, relation til den store omverden, etik og bundlinie.

Giv listen til din chef!

No comments: